Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


gyerekolimpia(23)

2008.09.15

NEMZETKÖZI PROJECT: GYEREKOLYMPIA

A két évvel ezelőtti sikeresen elnyert és megvalósult környezetünkért project után újra egy nemzetközi megmérettetés előtt áll a dömsödi a gróf Széchenyi István Általános Iskola aki a MOSTart (Nemzetközi Kulturális Közhasznú Egyesület) segítségével 2008-ban második alaklommal nyert meg egy Comenius pályázatot. Ezen a pályázaton négy ország egy-egy iskolája vesz részt. Egy lett, egy olasz egy török és a mi iskolánk. A témakör: a játék, a sport, mit tehet az iskola, pontosabban az iskolás gyerek egészsége megóvásáért.

Ebben iskolánk már hosszú évek óta élen jár az önkormányzat által támogatott mindennapos testnevelés oktatásával, az egészséges táplálkozási szokások megismertetésével és sok más praktikus tanáccsal. Ezzel a projecttel nem csupán a mozgás örömére hívjuk fel újra a gyerekek figyelmét, hanem megismertetjük őket más nemzetek különféle kultúrájával is. A verseny első fordulóját mi magyarok tartjuk január végén. Erről az októberi konferenciánkon állapodtunk meg itt Dömsödön, mikor is mind a négy ország képviselői, testnevelő tanárai megbeszéltük a két éves program teendőit. A nemzetek felnőtt képviselőivel igyekeztem megismertetni a nagyon gazdag magyar kultúrából annyit, amennyi csak belefért a három napba. Köszönőleveleikben nagyra értékelték az itt látottakat és hallottakat.

 Kollegáimmal úgy beszéltük meg, hogy a verseny keretének a nagyon gazdag, és egyedi nyelvezettel rendelkező népmeséink közül választunk egyet. A választás a Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi című mesére esett. Az egymással versengő csapatok kialakításához minden évfolyamból 6 lányt és 6 fiút jelölünk ki 2.-8. osztályig. A győzelemért küzdő gyerekek a mese hőseinek akadályait küzdik le. Ehhez mutatós díszleteket és jelmezeket készítünk, hiszen versenyünket az internetek keresztül közvetítjük partnereinknek, akik mindezt kivetítő-vásznon keresztül nézhetik iskolájukban. Természetesen, ha majd ők versenyeznek az iskolájukon belül, akkor mi nézzük őket itthon ugyan úgy a kivetítő-vásznon. A verseny helyszíne a Sportcsarnok, tervezett időpontja január 30, péntek, délelőtt 11:00 óra. Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Jöjjenek, gyertek bíztatni a Magyarországot képviselő dömsödi gyerekeket.

Az eredményekről természetesen a későbbiekben is be fogok számolni mind a Fórumon, mind a Dömsödi Hírnök hasábjain.

Ambruska Margit

a project nemzetközi koordinátora.