Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


gyerekolimpia(24)

2010.05.25

Sikerekben gazdag project zárása

Lett, Olasz, Török, Magyar diákolimpia

Iskolánk 2008-ban indította el a Comenius programon belül ezt a 4 országra szóló projectet. Ennek célja az volt, hogy megismerjük egymás iskolarendszerét, az oktatás színvonalát, a gyerekek teljesítményét, a különböző nemzetek kultúráját.

Fontosnak tartottuk, hogy minél több pedagógus ismerje meg egymást, és fejlődjön kommunikációs készségük. Mindez meg is hozta az eredményét. Utazásaink során Olaszországban, Törökországban és Magyarországon találkozhattak a projectben résztvevő pedagógusok, és Rigában már ismerősként ölelhették meg egymást. Mindannyiónk nevében mondhatjuk, hogy eredményekben gazdag, remek napokat élhettünk meg együtt. Valamennyien büszkék lehetünk eredményeinkre, mert mind viselkedésükben, mind teljesítményükben magasan felülmúlták a többi delegáció diákjait.

Meg kell említenünk azt a türelmet, nyugalmat és fegyelmezettséget, amivel az 1600km-es 24 órás utazást elviselték. Sem viszálykodás, sem hangos szó nem esett a hosszú utazás alatt. Más országok küldöttei már előző nap odarepültek, és minket a hotelben vártak. Szállásunk az Öreg Riga központjában volt. Ablakaink a főtérre nyíltak. Délután 6:00-tól sétáló, daloló, táncoló, jókedvű emberek sokaságát láthattuk, hallhattuk minden este (csak éjfélkor sötétedett) hajnali ötig.

Riga gyönyörű. A gyerekek az esti sétájuk során felfedezték a XIX. századi pompájában helyreállított palotákat, tereket, kerthelységeket.

Másnap reggel már a nagyszerűen megszervezett diákolimpia sportágaiban versenyezhettek gyerekeink. Mondhatjuk, hogy elsöprő sikerrel, hiszen az érmek 2/3 részét mi hoztuk el. Volt olyan sportág, ahol a dobogó mindhárom fokán magyar leány és magyar fiú állt. Aki nem egyéniben ért el helyezést, az érmet szerzett a négy ország gyermekeiből összetevődő nemzetközi csapatában. Magyar gyerek nem tért haza érem nélkül. Volt, akinek három is ragyogott a nyakában.

A küzdelem hevében még a kisebb, nagyobb sérülésekről is (bokaficam, láb kisujjtörése) megfeledkeztek. A nemzetközi csapatokban egymásért küzdött lett, olasz, török, magyar. Így alakultak ki a barátságok. Azóta már interneten tartják a kapcsolatot az olasz lányok a magyar fiúkkal, és a magyar lányok az olasz fiúkkal. A búcsúesten nagyot táncoltak együtt. Óriási örömet szereztek nekünk a kicsi lett gyerekek, amikor tiszteletünkre magyar csárdást táncoltak. Ők is meghatódtak, a magyar gyerekek által készített kis ajándékbatyukon és, hogy lettül, olaszul, törökül énekeltünk nekik.

Együtt történtek az étkezések is. Mondhatjuk, hogy a mi gyerekeink voltak azok, akik csendben, kulturáltan, az illemszabályoknak megfelelően étkeztek minden alaklommal. Látva a különbséget, nagyon büszkék voltunk. Legyenek azok szüleik is, akik ilyen gyerekeket neveltek.

Csak a mi fiaink voltak azok, akik másnap a Balti tengerben megfürödtek. Mindenki szájtátva nézte bátorságukat, vagányságukat.

A többnapos programsorán ezek a gyerekek képviselték hazánkat, falunkat, iskolánkat. Legyünk rájuk büszkék.

Köszönjük nekik, köszönjük a szülőknek, nevelőknek, szponzoroknak azt, hogy eredményesen vehettünk részt ebben a nemzetközi projectben.

Érmeseink:

1. Budai Petra csapat: II

2. Csiszár Kinga csapat: I

3. Göllény Piroska csapat: III egyéni: III távolugrás

4. Kun Erzsébet csapat: I egyéni: III 60 m-es futás

5. Szabó Evelin csapat: II

6. Szabó Mercédesz csapat: 4. hely egyéni: II 300 m-es futás

7. Tabajdi Fruzsina csapat: 4. hely egyéni: II távolugrás

8. Turcsán Timea csapat: III egyéni: I 300 m-es futás I távolugrás

1. Gecse Péter csapat: II

2. Göllény Zsombor csapat: III egyéni. III 300 m-es futás

3. Ruszkovics Patrik csapat: II egyéni: I 300 m-es futás I távolugrás

4. Sáfrán Tamás csapat: III

5. Sánta Levente csapat: I

6. Simonidesz Benjamin csapat: 4. hely egyéni: I kislabda hajítás II 60 m-es futás

7. Tóth Tibor csapat: I egyéni: III távolugrás

8. Zölei Ádám csapat: 4. hely egyéni: I 60 m-es futás Érmeseink: